Lukujonoista ja niiden havainnollistamisesta

Lukion uusi opetussuunnitelma tuo matematiikan yhteiselle kurssille yhdeksi aiheeksi lukujonot. OPS-perusteissa viimeisenä kohtana tavoitteissa on kirjattu seuraavaa ”osaa käyttää teknisiä apuvälineitä funktion kuvaajan ja lukujonojen tutkimisessa sekä lukujonoihin liittyvien sovellusongelmien ratkaisussa”.

Miten eri teknisiä apuvälineitä voidaan käyttää, kun tutkitaan lukujonoja ja niihin liittyviä sovellusongelmia? Lähdin ensin katsomaan miten kahta apuvälinettä voisi käyttää.

Kahdessa oppikirjassa, joita tutkailin, oli puhuttu taulukkolaskentaohjelman käytöstä. Joten ensimmäiset lähtymiseni aiheeseen lähtivät taulukkolaskennan hyödyntämisestä. Lähdin kuitenkin käyttämään matematiikkaohjelmia, jotka ovat sallittuja tulevissa sähköisissä ylioppilastutkinnon kokeissa. Jotenkin tuo taulokkolasketaohjelma herätti hieman ihmetystä. Miksei oppikirjoissa puhuta vain teknisistä apuvälineistä? Tällä tavoinhan ne ovat OPS:iin määritelty ja kirjattu.

No taulukkolaskenta ohjelmat antavat tähän välineitä, kuten Abitti-tikulta löytyvä LibreOfficeCalc.

Lukujonon havainnollistaminen LibreOfficella

Tässä voisi pohtia milloin ”bakteerikanta” ylittää 10 000 rajan. Lukeminen kuvaajalta ja sen lukemisen tarkempi tarkastelu taulukkomuotoisesta datasta on helppoa.

Samalla periaatteella voisi pohtia myös, jos käyttää seuraavaksi vaikka tuota GeoGebra-ohjelmaa.

Tai käyttäen TexasInstrumentsin ohjelmistoa.

 

Mielenkiintoista oli lähteä molemmissa ohjelmissa tuollaisesta taulukkolaskennan näkökulmasta. Toki voisihan sitä lähteä myös ihan lukujonoille suunnatuista työkaluistakin.

 

Onko näissä etenemistavoissa eroja? Itse koen luonnollisemmaksi lähteä taulukon kautta ja edetä siitä kuvaajaan, mutta viestiikö tämä omasta rajoittuneisuudesta?

Tätä ja monia muita kysymyksiä tullee esille ennekuin uuden OPS:in kurssit ovat saatu kertaalleen opetettua. Onneksi uutta OPS:ia pääsee käyttämään syksystä alkaen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s