Matematiikkaa ja kuvakaappauksia

Digitalisoituva ylioppilastutkinnon matematiikan koe aiheuttaa melkoista päänvaivaa, niin opettajille kuin opiskelijoillekin. YTL:n ja SURE:n koulutuksesta kuultuna editoria matemaattisiin aineisiin saadaan vielä odottaa. Fysiikan ja kemian jaoksilta saadut tiedotteet kokeissa vaadituista taidoista ja toisaalta täsmennys matematiikan A-osan tekstiin antavat jotain viitteitä siitä, että miten kokelaat tulevat toimimaan digitaalisessa matematiikankin kokeessa.

Kemian ja fysiikan tiedotteissa sanotaan, että kokelas voi liittää vastaukseensa kuvia ja viitata näihin vastauksessaan. Toisaalta edellytetään, että vastauksen on edettävä loogisesti. Tätä hankaloittaa nykyinen tilanne, jossa kuvakaappaukset ovat opiskelijan vastauksen lopussa erillisinä kuvina. Toki jokaiseen kuvaa tulee automaattisesti numerointi, joten viittaus voidaan tehdä tällä tavoin.

Miten sitten etenisi matematiikan vastaus digitaalisessa kokeessa? Kokeillaanpa Mooden ja GeoGebran käyttöä. Moodlesta löytyy editori matemaattisen notaation kirjoittamiseksi. Tämä kaavaeditori siis vastaisi YTL:n tulavaisuudessa julkaisemaa helppokäyttöistä kaavaeditori. Moodlen tentin esseeseen saa ns. vastauslaatikon, joka siis vastaisi Abitti-ympäristön vastauslaatikkoa. Kuvakaappaukset Abitissa mahdollisista graafeista ja kuvioista on mahdollistettu kuvakaappauksin. Moodlessa kuvat täytyy ensin tallentaa koneelle, josta en voi poimia osaksi vastaus. Opettajan tulee erikseen sallia tenttivastaukseen tiedostojen tallennus.

Näihin on sitten tarkoitus viitata vrsinaisessa vastauksessa. Näkymien käsittelyn sujuvuus on kyllä merkittävä etu digitaalisen kokeen tekemisessä.

Tässä näkymässä näkyy kuvassa vasemmalla kysymystekstiä ja sen alapuolella ns. vastauslaatikko. Vastauslaatikon alapuolella näkyy tekemiäni kuvatiedostotallennuksia. Oikealla on GeoGebraan työstettyä kuvamateriaalia tehtävästä.blogiin-kuva-7-tyoskentelynakyma

Moodlen kaavaeditori tukee TeXiä, joten kirjoittaminen onnistuu suoraan näppäimistöltä. toisaalta apuna on kaavaeditorin valmiit elementit.

blogiin-kuva-2

Toisinaan opiskelija siis käy laskemassa jollakin laskinohjelmalla ja kirjoittaa tekstiä sitten kaavaeditoriin.

Opiskelija saa siis kaavaeditorissa esikatselun, mutta Moodlessa varsinainen vastauslaatikko on kyllä jälkikäteen opiskelijan näkökulmasta melkoista koodia.

blogiin-kuva-3

Toivottavasti YTL:n editori tuo sillä kirjoitetut tekstit oikeassa kirjoitusasussa, eikä tällä tavoin kuin Moodlessa pelkkänä TeXinä.

Vai riittäisikö vastaukseksi kokonaan laskinohjelmistolla tuotettua vastaus? Siis yhdellä ohjelmalla, palautuksena pelkkä kuva? Tämä olisi melko varamsti opiskelijan kannalta yksikertaisempaa kuin pomppia laskinohjelmasta vastauslaatikon kaavaeditoriin.

Arvioijalla näkymä on seuraavanlainen. Tässä näkyy, että Moodlen tenttityökalulla arvioijan näkymässä näkyvät kaavat suoraan, tässä nuo kuvatallennukset ovat tiedostoina, joten ne joutuu lataamaan ennen tarkastelua.

arvioijan-nakokulma

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s